NLPE-spreker Erik Scherder: ‘Kom naar mijn lezing als je wilt weten hoe je brein werkt’

Voor de meeste mensen zal de naam van prof. dr. Erik Scherder wel een belletje doen rinkelen. Hij is regelmatig op tv te zien als breinexpert bij bijvoorbeeld De Wereld Draait Door, Het Geheim van Methusalem en de MAX Masterclass. Tijdens het NL Packaging Event op 19 en 20 maart in de Rijtuigenloods in Amersfoort is hij ook live te zien en te horen. In aanloop naar het evenement spraken wij met spreker prof. dr. Erik Scherder.

Staat u weleens stil bij het aantal verpakkingen dat u thuis per dag openmaakt?

Ja, zeker nu er veel dingen via internet op bestelling per post bezorgd worden dan zie je ineens hoeveel dozen er binnenkomen. Ik kom uit een gezin waar verpakkingsmaterialen een grote rol speelden want mijn vader verkocht namelijk karton en papier, ook voor de verpakkingsindustrie, dus ik kende die industrie wel een beetje… als kind dan. Mijn vader leverde spullen voor die verpakkingen.

Kunt u een verpakking noemen die u iconisch vindt?

Nee, in die zin heb ik er niet zoveel mee. Niet dat ik denk: ‘wauw, dit is een prachtige verpakking’.

Welke verpakkingen trekken uw aandacht in de supermarkt?

Ik heb eigenlijk niets waarmee ik door de verpakking ergens naartoe getrokken word. Er valt mij niks op.

Wat zijn uw ergernissen, als het om verpakkingen gaat?

Die plastic dingen die bijvoorbeeld om een scheerapparaat zitten, die helemaal geseald zijn, waar je een schaar voor nodig hebt om erdoorheen te komen. Van die dubbele lagen van keihard plastic. Als ik iets koop bij BCC bijvoorbeeld, met van die kleinere dingetjes in zo’n verpakking geseald, dát vind ik een ergernis. Er zitten vaak ook scherpe randen aan dus je moet echt oppassen.

Waarom moeten bezoekers naar uw presentatie op het NL Packaging Event komen?

Mijn opdracht was om iets te doen met het brein, dus hoe die werkt, want de hele dag is het al gericht op verpakkingen. Dan behandel ik vragen als: wat maakt iets aantrekkelijk om naar te kijken? Of wat gebeurt er überhaupt als je dingen fijn vindt en naar verlangt, wat meer in algemene zin dus. Maar als je wil weten hoe je eigen brein werkt en waar het op mis gaat dan moet je vooral komen.

(tekst: Ingmar Katipana)

Nederland,Amsterdam, 2015
Erik Scherder ,hoogleraar Klinische Neuropsychologie ,de Vrije Universiteit
Foto: Bob Bronshoff

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *