Wat vinden opdrachtgevers van hun ontwerpbureau?

Goed ontwerp werkt. Het is van waarde voor merken en producten. Bovendien is er een directe relatie tussen design en return-on-investment. Dit blijkt uit het onderzoek Strategisch partner of toeleverancier: wat vinden opdrachtgevers van hun ontwerpbureau? Het BNO-platform NEXTpack initieerde een pilotonderzoek onder 129 klanten van ontwerpbureaus in brand en packaging design, maar ook in andere designdisciplines. DMN (Design Management Netwerk) en NIMA (Nederlands instituut voor marketing) verleenden hun medewerking aan dit onderzoek.

Creativiteit scoort

Opdrachtgevers zijn  tevreden zijn over hun ontwerpbureau. Persoonlijke ervaringen en eigen netwerk zijn in veel gevallen bepalend als het om bureauselectie gaat. Daarnaast scoort creativiteit. Het is een  doorslaggevende eigenschap bij de keuze voor een bureau. Verder is samenwerking belangrijk én verheugen klanten zich op het contact. Zij zien hun bureau meer als strategisch partner dan als toeleverancier.

Kanttekening

De resultaten geven aan dat er ook het nodige te winnen valt. Ontwerpbureaus kunnen effectiever worden door nóg zorgvuldiger met opdrachtgevers om te gaan. Maar ook door zich als een professionele sparringpartner op te stellen. Ook kan de reputatie van Nederlandse ontwerpbureaus verbeteren door het adequaat en systematisch tonen van succesvolle casestudies.

‘Feiten en fabels’

Frank Nas (Design Bridge, voorzitter BNO NEXTpack): ‘Synergie in de relatie tussen bureau en klant is cruciaal voor succesvol design. Toch waren de succesfactoren tot op heden vaak onduidelijk. De resultaten van dit onderzoek geven inzicht in de feiten en de fabels van wat opdrachtgevers van een ontwerpbureau verwachten. Verplichte kost voor elke ontwerper!’

 

Het onderzoek is geïnspireerd op het Engelse onderzoek ‘What Clients Think’, uitgevoerd door SAMR Marktvinders en ondersteund door het Pictoright Fonds.

Over de BNO

De Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) verbindt, vertegenwoordigt en versterkt de ontwerpsector. De BNO is opgericht door en voor ontwerpers. De geschiedenis van de vereniging gaat ruim honderd jaar terug. Nu is de BNO de grootste community van ontwerpers en ontwerpbureaus in Nederland, met een professioneel team dat ontwerpers en hun werk ondersteunt en onder de aandacht brengt.

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *